Callas-Audio®

 

Cello Encore / Audio Suite volume service

De Cello voorversterkers hebben een fraaie volumeregeling aan boord, geproduceerd door de firma Weidner & Sons.

Cello Audio was hiermee trendsetter, en deze volumeregeling behoort anno nu nog steeds tot een van de beste. Er is sprake van een 'sleper' welke over goudlegering banen loopt, een zeer prijzige constructie. Echter hier krijgen stof en vuil vrij spel.. Er komt uiteindelijk ook een minuscuul braampje aan de zijkanten, en zo wordt de brug steeds kleiner tussen de banen. Vuil en fijnstof is hygroscopisch en dan ontstaat een scenario voor een krakende volumeregeling. De klacht is ook vrijwel altijd hetzelfde.

Gezien ook de leeftijd van zo'n 20+ jaar komt dan het moment voor service. We hebben er door de jaren heen al aardig wat gedaan, zowel van de AudioSuite als Encore. Dit is ook het moment om alle connectoren te voorzien van wat WD40 of zelfs een volledige recap te overwegen.

De Weidner & Sons is een prachtig stuk fijnmechaniek. De service procedure houdt in dat er een complete demontage plaatsvindt waarna de contactbanen met fijne schuurwol en WD40 worden behandeld. Daarna een reiniging met speciale contact spray en voila.

Als er twijfel of onzekerheid bestaat om deze klus zelf te gaan doen, raden we af om het toch te proberen. Tegen een redelijk tarief behartigen we deze -voor ons- routineklus, en met plezier.


Eerste stap is het inspecteren en markeren:

De samenstelling wordt stap voor stap gedemonteerd, het is fijn werk:

De slijtsporen en vuil zijn al te zien:

maar een close-up laat nog meer zien:

Na 20 jaar in gebruik:

Rechts boven is al resultaat te zien. Stof, spinrag en vuil kan een contactbrug vormen.

De wattenstaafjes met wat alcohol spreken voor zich.. schmutz.

Dit is de 'sleper' van een kanaal en deze wordt ook schoongemaakt en gepolijst.

Het is goed opletten dat er niets zoekraakt! Het pijltje geeft de miniatuur kogellager aan, deze heeft standaard teveel speling in het montage gat. Ook dit verhelpen we zodat de volumeknop later mooi solide aanvoelt.

Deze Encore (een laat 2003 model met greenboards) is inmiddels beluisterd, en weer gereed voor vele jaren muziek!