Callas-Audio®

 

Air Tight 211

Modificaties

De Air Tight 211 mono's zijn voorzien van een volumepot en hoewel dit een handige voorziening is in bepaalde situaties, is een volumeregelaar op een passende voorversterker genoeg.

De modificatie zelf is vrij eenvoudig en de originele bedrading bleef intact met isolatie om de uiteinden. Deze bedrading is nog te zien op de eerste foto aan de linkerkant. Er was nog Kondo KSL zilverdraad beschikbaar en deze is te herkennen op de foto met de zwarte crimpsleeve aan de uiteinden.

Allereerst willen we stellen dat het niet aan te bevelen is om zo'n doordacht ontwerp te gaan modificeren omdat het nou eenmaal kan. De mensen bij Air Tight weten heel goed wat ze doen, en zijn al een tijdje bezig.. Deze modificatie laat het circuit intact maar elimineert de volumepot en krijgt enige verfijnde componenten op cruciale plaatsen. Overigens zijn veel duurdere componenten niet persee beter omdat ze duurder zijn. Het B woord is gevaarlijk.

Het is a priori niet onze hobby om versterkers te modificeren en deze klus is dan ook op zichzelf staand. We draaien liever platen dan met de neus boven een walmend soldeerstation te hangen.

De modificatie bracht -subjectief- een kleine maar duidelijke winst. De eliminatie van de volumepot zal hier voor het grootste deel debet aan zijn. De gebruikte onderdelen zijn de Jupiter koperfolie 0,47uF condensator, de Amtrans 220R en een Riken weerstand (met de blauwe jas naast de Jupiter) Al met al een succesvolle modificatie, welke eenvoudig weer te herzien is. Als 22 Watt genoeg is, dan is de ATM211 van harte aanbevolen.

Deze klus mede dankzij advies en onderdelen via Acoustic-Dimension waarvoor nogmaals dank.


Waarschuwing: Er kan een levensgevaarlijk Voltage aanwezig zijn, ontlaad de Elco's voor de werkzaamheden!